Home » Општество You are browsing entries filed in “Општество”

Конкурс за најдобар цртеж на тема „Мојот дом“

mojot_dom_konkurs_lice_v_lice

Целта на овој повик е да се поттикне детската креативност и фантазија, но, во исто време, сите заедно, да размислуваме за правото на домување на секој човек. Платформата за активизам „Лице в лице“, во пресрет на новиот број на единственото улично списание во земјава, креираше конкурс за ликовни творби во кој ги повикува сите деца […]

November 10th, 2014 | Posted in Општество | Read More »

Одбележување на Денот на полскиот јазик и култура

den_na_polskata_kultura

По повод 55 години од полонистиката во Македонија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и Амбасадата на Република Полска во РМ организираат свечено отворање на настанот „Ден на полскиот јазик и полската култура“. Настанот ќе се одржи на денеска (10 ноември 2014 година, понеделник) од 11:30, во тркалезната сала на УКИМ. Во рамките на […]

November 10th, 2014 | Posted in Општество | Read More »

Саем на француски студии

knigi_kup

Француската влада преку Француската амбасада, секоја година доделува одреден број стипендии на македонските студенти за постдипломски студии во Франција.   Одделот за високо образование Кампус Франс при Францускиот институт во Скопје, организира Саем на студии во Франција, кој ќе се одржи во понеделник, 10 ноември 2014, од 10:00 до 18:00 часот во Домот на АРМ, […]

November 9th, 2014 | Posted in Општество | Read More »

Во Гевгелија одржана работилница на УН за гласот на младите

rabotilnica_UNFPA_gevgelija

Младите дебатираа, изнесуваа факти и зборуваа за приоритетите на кои што треба да се работи за да се обезбеди подобра иднина за идните генерации. Во Гевгелија се одржа првата работилница од караванот на Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА)  под наслов Гласот на младите: Иднината што ја сакаме“. Квалитетни работни места, подобро образование, подобри […]

November 8th, 2014 | Posted in Општество | Read More »

Спортска недела во СЦ „Борис Трајковски“

bazen_boris_trajkovski

Под покровителство на центарот, заедно со помагателството од Град Скопје и Општина Карпош, СЦ Борис Трајковски ќе биде домаќин на традиционалниот турнир во ватерполо, Интернационалниот пливачки натпревар и турнир во хокеј. Ослободувањето на Скопје, и оваа година ќе биде прославено со спортски активности, кои веќе традиционално се одржуваат во СЦ Борис Трајковски. „На наше огромно […]

November 8th, 2014 | Posted in Општество | Read More »

ОУ „Лазо Ангеловски” победник на општинскиот ППЗ натпревар

ppz_kviz_ou_lazo_angelovski

Во просториите на ОУ „Љубен Лапе”, во организација на Општинскиот противпожарен сојуз „Аеродром“, се одржа традиционалниот 30-ти квиз-натпревар за противпожарна заштита во Општина Аеродром за учениците од основните училишта на нејзината територија. На натпреварот најмногу знаење покажа екипата на ОУ „Лазо Ангеловски”, која го освои првото место, втора беше екипата на ОУ „Блаже Конески”, а […]

November 8th, 2014 | Posted in Општество | Read More »

Ромскиот Образовен Фонд додели признание на стипендистите Роми

romski_obrazoven_forum

Со прифаќање на оваа стипендија, овие студенти се приклучија на 1070 РМУСП стипендисти во учебната 2014-2015 година од Албанија, Бугарија, Чешка, Унгарија, Косово, Романија, Србија, Словачка и Турција. На официјална церемонија во Скопје, 120 ромски студенти добија стипендија од страна на Ромската Меморијална Универзитетска Програма за Стипендирање (Roma Memorial University Scholarship Program) за продолжување на […]

November 8th, 2014 | Posted in Општество | Read More »

Тетово на Точак или Критична маса#20

TetovoNaTocak - Kriticna masa br. 20

„Иако времето не ни е во прилог (брррр) сепак ќе покажеме дека точакот си ја завршува успешно работата за превоз низ градскиот хаос и гужви“. Сабота, во 14 часот со почеток од градскиот плоштад во Тетово ќе тргне 20тата по ред Критична маса. Организаторите Критична Маса велат: „Иако времето не ни е во прилог (брррр) […]

November 7th, 2014 | Posted in Општество | Read More »

Саем на студии во Франција 2014

studenti

Во рамките на саемот ќе одржи панел дискусија на тема “Универзитетска размена, мобилност : зошто, за кого, како?”. Одделот за високо образование Кампус Франс при Францускиот институт во Скопје, организира Саем на студии во Франција, кој ќе се одржи во понеделник, 10 ноември 2014, од 10:00 до 18:00 часот во Домот на АРМ, на кој, […]

November 6th, 2014 | Posted in Општество | Read More »

Познати добитниците на наградата „13 Ноември“

pres_dobitnici_na_13_noemvriska_nagrada

Наградите на посебна свеченост ги врачува градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, на 13 Ноември- Денот на ослободувањето на Скопје. Одборот за доделување на Наградата „13 Ноември“ на Град Скопје, денеска, по спроведеното тајно гласање, и официјално ги објави добитниците на Наградата „13 Ноември“ на Град Скопје за 2014 година.  Тајното гласањето го спроведе Комисијата […]

November 5th, 2014 | Posted in Општество | Read More »

UA-20274170-1