Home » Етнологија You are browsing entries filed in “Етнологија”

Манифестација „Традиција и современост“ во Куршумли ан

etno_kulturna_manifestacija

Во чест на 8 ми септември – Денот на независноста, Музејот на Македонија и Здружението на уметнички ракотворци “Арти Крафт”- Македонија ја организираат културната манифестација „Традиција и Современост“. Манифестацијата „Традиција и современост“ ќе се одржи во Куршумли Ан-Скопје,на 4 септември 2014година (четврток) во 11:00 часот

September 2nd, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Одржана манифестацијата „Ревија на народни носии, песни и инструменти“

revija_na_narodni_nosii_pesni_instrumenti

Во манастирскиот комплекс на Црквата Св. Спас во Црешево, по седми пат се одржа манифестацијата „Ревија на народни носии, народни инструменти и песни“, која како единствено културно случување од ваков вид во Република Македонија, излегува од рамките на посетеност само на жителите од општина Гази Баба.   Манифестацијата ја отвори градоначалникот Тони Трајковски, а големиот […]

August 31st, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Ревија на народни носии во Црешево

vez

Денеска (29 август, петок) во н.м Црешево – општина Гази Баба ќе се одржи манифестацијата „Ревија на народни носии, народни песни и инструменти“. Во Црешево ќе се одржи манифестацијата „Ревија на народни носии, народни песни и инструменти“. Ревијата на народни носии, народни песни и инструменти ќе се одржи во 20:00 часот во црквата Св. Спас.

August 29th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Колонија на ракотворби „Астерион Галери“ во Битола

balkanska_kolonija_rakotvorbi_bit_fest

Денеска (четврток, 7 август) во рамките на Бит фест во Домот на АРМ во Битола, продолжува балканската колонија на ракотворби „Астерион Галери“.   10.00ч- ЗНАЧЕЊЕ НА СУВЕНИРИТЕ – едукативна работилница Тони Николовски – скулптор (Дом на АРМ – приземје) 11.00ч-ГРАДСКИ ЕЛЕМЕНТИ ВО РАКОТВОРЕЊЕТО – едукативна работилница Наде Геневска Брачиќ-етнолог кустос , ЗМГ ( Дом на […]

August 7th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Етно музика и бочварска работилница во Крушево

etno_bocvarska_rabotilnica_2

Во највисокиот град на Балканот, вчерашниот ден започна со презентација на занаетот кој е одлика за крушевската традиција – бочварството. Туристите и оние кои сакаа да дознаат повеќе за постапката за изработка на една бочва, имаа можност да ги дознаат „тајните“ на овој занает од најпознатиот бочвар Миле Тасески – Кукун. Денот продолжи со музика […]

July 30th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Промовиран Зборник на трудови за традиционална музика и игра

kniga1

Националната установа Центар за култура-Битола го промовираше Зборникот на трудови за традиционална музика и игра во кој се поместени научни трудови и практики од соодветниот семинар кој шеста година по ред се одржува во рамки на фестивалот „Илинденски денови“. Во Зборникот се публикувани трудовите на Тимко Чичаковски „Музички артефакти за традиционалните инструменти во 19 век“, […]

July 29th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Крушево етно град: викенд осврт

Ezgija publika 1

Во годината кога Крушево од страна на Министерството за култура на Република Македонија е избран за град на културата, се одвива шестото издание на традиционалната манифестација „Крушево етно – град“. Етно дуќаните масовно се посетени од страна на туристите, а во текот на вчерашниот ден, најпосетени беа жените од Организацијата „Цвет“ од Крушево, затоа што […]

July 28th, 2014 | Posted in Етнологија,Музика,Настани,Топ Вести | Read More »

Денеска се одржуваат Етно деновите во Гази Баба

makedonski_vez(copy)

Општина Гази Баба во соработка со Организација на жени Гази Баба по втор пат организираат манифестација „Етно денови на Гази Баба“. Етно базарот ќе се одржи денеска (19 јули 2014, сабота) од 10:00 – 19:00 часот на плоштадот во н. Автокоманда. Сите заинтересирани кои се занимаваат со изработка на етно ракотворби (накит, украси, предмети, плетива, […]

July 19th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Изложба и проекција на етно филмови во Битола

pokana_ekovast_bitfest

Денеска (четврток, 17 јули) во 21:00 часот во Магаза ќе се одржи изложба и проекција на етно филмови во организација на здружението „Eковаст“. Изложбата на фотографии „Природното и културното наследство“ – развоен потенцијал претставува израз на долгогодишна соработка помеѓу двата збратимени градови Пожаревац, Република Србија и Битола, Република Македонија. Оваа меѓународна активност е претставена преку […]

July 17th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Театар/Филм,Топ Вести | Read More »

Етно денови во Гази Баба

makedonski_vez(copy)

Општина Гази Баба во соработка со Организација на жени Гази Баба по втор пат ја организираат манифестација „Етно денови на Гази Баба“. Етно базарот ќе се одржи на 19 јули 2014 (сабота) од 10:00 – 19:00 часот на плоштадот во н. Автокоманда. Сите заинтересирани кои се занимаваат со изработка на етно ракотворби (накит, украси, предмети, […]

July 10th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

UA-20274170-1