Home » Етнологија You are browsing entries filed in “Етнологија”

Популаризација и промоција на нематеријалното културно наследство

nematerijalno Foto 1-1

Во рамките на Годишната програма за остварување национален интерес во културата за 2014 година на Министерството за култура, а во согласност со Националната стратегија за остварување национален интерес во културата за периодот 2013-2017 година, овластените субјекти за заштита на нематеријалното културно наследство треба да развиваат програми за негување и популаризација на нематеријалното културно наследство.     […]

June 26th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Наука,Топ Вести | Read More »

Промоција на етномузиколошка студија во Кинотека

kniga book

Денеска (27 мај 2014, вторник) во 12:00 часот, во Кинотеката на Македонија ке се одржи промоција на книгата “Музиката во македонските свадбени обичаи во 21 век” од д-р Александар Димитријевски. Книгата е издание на Маска од Скопје. Книгата ќе ја промовираат Димитрије Бужаровски и Родна Величковска. Д-р А. Димитијевски е професор по етномузикологија на ФМУ […]

May 27th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Книга за музиката на македонските свадбени обичаи во 21 век

kniga1

На 27 мај 2014 (вторник) во 12:00 часот, во Кинотеката на Македонија ке се одржи промоција на книгата “Музиката во македонските свадбени обичаи во 21 век” од д-р Александар Димитријевски. Книгата е издание на Маска од Скопје, ќе ја промовираат Димитрије Бужаровски и Родна Величковска. Д-р А. Димитијевски е професор по етномузикологија на ФМУ во […]

May 24th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Со ракотворење до зачувување на традиционалните вредности

makedonski_vez(copy)

Општина Гази Баба во соработка со Организација на жени на Гази Баба започнува со реализација на Проектот „Изработка на ракотворби и негување на традиционалните вредности“, кој е дел од Програмата за проекти од здруженија на граѓани за 2014 година.   Во рамките на овој проект ќе се реализираат креативни работилници, на кои жените од Гази […]

May 23rd, 2014 | Posted in Етнологија,Општество | Read More »

Ќе се заштити обичајот „Водичарки“ од село Беранци

Obicaj Vodicarki 1

Активности за заштита и промоција на обичајот „Водичарки“ од битолското селото Беранци … Научните соработници од Институтот за старословенска култура – Прилеп годинава активно ќе работат на заштитата и промоцијата на обичајот „Водичарки“ од с. Беранци, општина Могила, Битолско, проект кој е дел од Националната стратегија за развој на културата 2013-2017 година во која се […]

May 2nd, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Наука,Топ Вести | Read More »

Промовирана книга за етничките карактеристики на Ромите

kniga1

По повод светскиот ден на Ромите-8 Април деновиве беше промовирана книгата „Етничките и културните карактеристики на Ромите во Македонија“ од д-р Трајко Петровски. Авторот е етнолог, фолклорист и ромолог, научен советник во Институтот за фолклор „Марко Цепенков“-Скопје. Промотори на книгата беа професорите Мирјана Мирчевска од Институтот за етнологија и антрологија при Природно-математичкиот факултет во Скопје […]

April 7th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Изложба на ромска носија во Куманово

romska_nosija (copy)

По повод 8-ми април (вторник) Светскиот ден на Ромите,во Уметничка галерија во Куманово во 12:00 часот ќе биде отворена изложба со наслов „Ромската носија низ децении“. За Ромите овој ден е посебно значаен затоа Што од 8-ми до 12-ти април 1971 год. во Лондон интелектуалци Роми од целиот свет го организираат првиот Конгрес . На […]

April 6th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Одбележување на „Чет’рсе – празнувања на свети четириесет маченици“

stip

Во Штип се одбележува древниот обичај „Чет’рсе – празнувања на свети четириесет маченици“ … Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денес ( сабота, 22.3.2014 година) ќе престојува во Штип, каде ќе ја посети црквата „Св. Архангел Михаил“ и ќе присуствува на одбележувањето на древниот обичај „Чет’рсе – празнувања на свети четириесет маченици“. Овој обичај е прво […]

March 22nd, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Промовирани три публикации во Крива Паланка

KrivaPalanka

Промовирани публикациите „Славишки зборник бр.2“, „По патот на легендите“ и „Културно-историските споменици во прекуграничниот регион Крива Паланка – Ќустендил“ во Градскиот музеј Крива Паланка. Во кривопаланечкиот Градски музеј денеска беа промовирани три публикации и тоа „Славишки зборник бр.2“, „По патот на легендите“ и „Културно-историските споменици во прекуграничниот регион Крива Паланка – Ќустендил“. Славишки зборник бр.2, […]

February 26th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

“Османлиските културни белези во Македонија” во Чифте амам

osmanliskite kulturni belezi vo makedonija

Изложба со наслов „Османлиските културни белези во Македонија“ на 26 февруари (среда) во 17:00 часот во просториите на Чифте амам. Настанот е во организација на Турскиот културен центар Јунус Емре – Скопје. Во најавата за овој настан се вели: „Република Македонија е земја крстосница помеѓу истокот и западот која изобилува со богато културно историско наследство наталожено […]

February 25th, 2014 | Posted in Етнологија,Настани,Топ Вести | Read More »

UA-20274170-1