Home » Археологија You are browsing entries filed in “Археологија”

Нови наоди на локалитетот Црквиште – Кумановско

kanceska_milevska_lokalitet_crkviste

Поради својата местоположба и инфраструктура, сметам дека локалитетот Црквиште нуди извонредна можност за развој на културниот туризам, ако се земе во предвид дека во близина се наоѓа и локалитетот Кокино, истакна министерката за култура која потсети дека во рамките на минатогодишните истражувања на локалитетот целосно беа откриени контурите на големата ранохристијанска базилика, која спаѓа во […]

October 29th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Истражувања на археолошкиот локалитет Мрдаја на брегот од Дојранското Езеро

lokalitet_mrdaja_dojransko_ezero1

Археолошките активности се одвиваат во континуитет, трета година по ред, и се поддржани од Министерството за култура на Република Македонија. Во тек се истражувањата на археолошкиот локалитет Мрдаја, на брегот од Дојранското Езеро, кој беше откриен во 2012 година при градежните работи за проширување на градската плажа во Стар Дојран. Носител на проектот е  НУ […]

October 28th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Античките мозаици од Равена во Археолошкиот музеј

07mozaici Ravena oktomvri 2014

Пред македонската јавност за прв пат се изложени 25 избрани мозаици од вкупната колекција од 60 мозаици, кои се светско културно наследство и се заштитени од УНЕСКО … Колекцијата е изработена во почетокот на 50-тите години од 20 век, а делата се идентични копии на оригиналите кои и денес се неразделив дел од монументалните градби […]

October 25th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Конзервација на црквата „Св. Богородица Заумска“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Со оглед на статусот на објектот, проектите кои се однесуваат на неговата непосредна заштита се вклучени во Програмата на Владата на Република Македонија и се реализираат етапно… Во тек е изработката на Елаборатот за ревалоризација на споменичната целина на манастирскиот комплекс „Свети Богородица Захумска“, како и изработката на проекти за заштитно-конзерваторски основи, активности предвидени со […]

October 20th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

(фото) Отворен објектот на новиот Археолошки музеј на Македонија

arheoloski  01aa otvaranje

По повеќе од 30 години, Македонија со новиот Археолошки музеј го доби најсовремен музејски простор за соодветно чување и презентација на богатото движно културно наследство кое е потврда на цивилизацискиот континуитет на нашите простори … Премиерот Груевски во своето обраќање пред присутните, меѓу кои и претседателот на државата Ѓорге Иванов, министри, пратеници, претставници на акдемската […]

October 19th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Се отвора новиот Археолошки музеј

arheoloshki muzej nokje 1

Промоцијата на новиот репрезентативен објект на Археолошкиот музеј на Македонија закажана е за 18 октомври … По повеќе од 30 години, Република Македонија ќе добие најсовремен музејски простор за соодветно чување и презентација на богатото движно културно наследство кое е потврда на милениумскиот цивилизациски континуитет на нашите простори. Во новиот репрезентативен објект на Археолошкиот музеј […]

October 18th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

„ХАЕМУС“ – Скопје со серија предавања од областа на археологијата

haemus coat of arms (Copy)

Центарот за научни истражувања и промоција на културата „ХАЕМУС“ – Скопје, организира серија предавања од областа на археологијата по повод „Меѓународниот ден на археологијата 2014‘, на ден 30.10.2014 година (четврток), во City Hall Center (поранешен Хард Рок), со почеток во 19:00 часот. Настанот е од промотивен карактер и се прави во соработка со Archaeological Institute of America, a основната цел […]

October 12th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Наука,Топ Вести | Read More »

Започнаа годинашните истражувања кај кумановско Црквиште

lokalitet crkviste 4

Започнаа годинашните археолошки истражувања на локалитетот Црквиште, крај Кумановско … Започнаа годинашните археолошки истражувања на локалитетот Црквиште, с. Клечовце, Кумановско, проект кој е поддржан во Програмата за заштита на културното наследство на Министерството за култура. Годинашните ископувања се одвиваат во насока на додефинирање на контурите на големата ранохристијанска базилика, за која се претпоставува дека датира […]

September 23rd, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Отворена Втората изложба на работни археолошки фотографии

I место - 7000 year old selfie -pero_sinadinovski_tumba_madzari_2013

На археолошкиот локалитет и Музеј на отворено Тумба Маџари се отвори втората изложба на работни археолошки фотографии под наслов “Archaeology in progress” Vol.2, во организација на Здружението “Археологика”.   Целта на оваа изложба е да се промовира археологијата и да се претстават најдобрите фотографии изработени изминатите неколку години на археолошките локалитети низ Република Македонија и […]

September 22nd, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести,Фотографија | Read More »

Македонскиот комитет на ИКОМ на конференција во Златибор

icom

Од 8-10 септември 2014 година, во хотелот „Мона“ во Златибор, Република Србија, беше организирана регионална конференција на тема „Музеите и културниот туризам“.   Во текот на првите два дена наКонференцијата своите знаења и искуства поврзани со културниот туризам ги претставија 27 учесници од регионот (Србија, Македонија, Црна Гора, Хрватска, Словенија и Босна и Херцеговина), а […]

September 20th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

UA-20274170-1