Home » Литература You are browsing entries filed in “Литература”

Промоција на електронски зборник “Симбиоза на планетата“ во Куманово

simbioza na planetata

“Симбиоза на планетата“ е прв електронски зборник од ваков тип и е реализиран со самофинансирање. Во Центарот за култура “Трајко Прокопиев“ во Куманово во четврток во 12 часот ќе биде промовиран првиот меѓународен електронски зборник “Симбиоза на планетата“, проект на клуб на книжевни творци “Симбиоза“. Зборникот е ставен на цд и содржи над сто песни […]

November 12th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Одбележување на Денот на писателите во затвор

denot_na_pisatelite_vo_zatvor_2014

Канцеларијата на потпретседателот на Меѓународниот ПЕН – “Поетики“ и „Разноликост“ – Колекција на поезија, фикција и есеј ќе го одбележат Меѓународниот ден на писателите во затвор на Меѓународниот ПЕН со завршниот дел од активностите под мотото „Ослободи го зборот“. На книжевен настан му претходеа два конкурса за најдобар есеј и најдобра песна. Настанот ќе се […]

November 12th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Нова поетска книга од Радован Павловски

radovan_pavlovski_se_slucuva_vecnost

Стихозбирката содржи осумдесетина песни кои се поделени во повеќе тематски циклуси – „Се случува вечност“, „Премногу живот“, „Семе за сеидба“, „Бел камен“, „Гостин во сонот“ и „Римска воденица“. Познатиот македонски поет, академикот Радован Павловски  во поетската едиција на скопски Макавеј, ја објави новата збирка песни со наслов „Се случува вечност“, која претставува нов предизвик  и […]

November 12th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Книжевно пладне посветено на Бранко Варошлија

biblioteka brakja miladinovski Skopje

По повод 80 години од раѓањето и 10 години од смртта, Градската библиотека „Браќа Миладиновци“- Скопје, организира Книжевно пладне посветено на  македонскиот писател Бранко Варошлија. Чествувањето ќе се одржи денеска (среда,12 ноември) во Спомен- собатата на Миладиновци во Библиотека, со почеток во 12.00 часот. За делото на Варошлија ќе говори Данило Коцевски, а фрагменти од […]

November 12th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Поетскиот караван на ДПМ во чест на Кочо Рацин

koco-racin

Во спомен – салата што го носи името на книгата на Рацин „Бели мугри“, во градската библиотека „Гоце Делчев“ во Велес, ќе учествуваат дваесетина истакнати македонски поети од повеќе генерации.   Поетскиот караван на Друштвото на писателите на Македонија утре (среда, 12 ноември), во 19 часот, настапува во Велес, во знак на одбележување на големиот […]

November 12th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Промоција на книга од Никола Д. Сарајлија

kniga book

Книгата ќе ја промовира проф. Д-р Христо Петрески, стихови од книгата ќе интерпретира Крстинка Билјаноска, музичка изведба Ѓорги Трајков, гитара. Културно-Информативен Центар – Скопје организира промоција на книгата „Продавач на илузии“, од Никола Д. Сарајлија. Промоцијата е на 13 ноември 2014година (четврток) во Салон 19:19, почеток во 19:19 часот. Никола Д. Сарајлија, роден 1958 година […]

November 11th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Објавени „Статии и анализи за македонскиот јазик“ од Круме Кепески

Krume kepeski_predna korica2

Друштвото за издавачка дејност „Македоника“ од Скопје, неодамна ја објави книгата со досега непубликувани трудови на авторот на првата граматика на македонскиот јазик Круме Кепески со наслов „Статии и анализи за македонскиот јазик“. Книгата содржи статии, говори, предавања и разработени јазични прашања, што се однесуваат на општите согледувања на развојот на македонскиот јазик и за […]

November 10th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Поетскиот караван на ДПМ патува за Велес

book_at_sky (copy)

Поетскиот караван на Друштвото на писателите на Македонија продолжува во Велес, во знак на одбележување на големиот датум од македонската национална и културна историја: 75 години од објавувањето на стихозбирката „Бели мугри“ од Кочо Рацин. Во спомен – салата што го носи името на книгата на Рацин „Бели мугри“, во градската библиотека „Гоце Делчев“ во […]

November 10th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Новиот број на „Стожер“ на веб-страницата на ДПМ

dpm_knigi

Љубителите на литературата го добиваат во електронска форма 119-от број на книжевниот гласник на Друштвото на писателите на Македонија кој располага со богати содржини од областа на поезијата, прозата, критиката, есеистиката и книжевната наука.   Новиот број на книжевната ревија „Стожер“ од денеска е поставен на веб страницата на Друштвото на писателите на Македонија www.dpm-pisateli.mk. […]

November 9th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Републички натпревар „Млади библиотекари“

ou_lazo_angelovski_natprevar_mladi_bibliotekari

На овој натпревар учествуваа 55 ученици од 23 општински основни училишта од Скопје. Најдобрите тројца ученици според освоените бодови, меѓу кои и ученичката Ева Стојановска, се стекнаа со право на учество на Републичкиот натпревар. Ученичката Ева Стојановска од ОУ „Лазо Ангеловски“ учествуваше на Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“ што неодамна се одржа во локалната библиотека „Гоце […]

November 8th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

UA-20274170-1