Home » Литература You are browsing entries filed in “Литература”

Промоција на книгата „Вистинска вода“ на Владимир Мартиновски

Print

Новата поетска збирка на Владимир Мартиновски е трет дел од неговата тетралогија „Квартети“, во која низ четирите поетски циклуси повторно имаме можност да се нурнеме во едно поетско изобилство на музика, слики… и „вистинска вода“. На 10 ноември (понеделник) во галеријата на МКЦ, со почеток во 20 часот, ќе се одржи промоција на поетската книга […]

November 8th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

„Фереџе и бројаници“ нова збирка на Љилјана Неделковска

feredze_i_brojanica

Поглавјата во „Фереџе и бројаница“ се надоврзуваат по некој свој внатрешен след: од првите „Пеперутки“ до завршните „Хаибуни“… Промоцијата на поетската книга „Фереџе и бројаници„ од Љилјана Нелковска се одржa денеска (6 ноември 2014 година, четврток) во Друштвото на писатели на Македонија. Промотор беше проф.д-р Александар Прокопиев, а стихови читаа актиерите Владимир Јачев и Гордана […]

November 6th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Соопштени резултатите од конкурсот за странски издавачи

kanceska milevska stranski izdavaci 3

Стручната комисија врз основа на исполнетите критериуми на конкурсот по разгледувањето на апликациите направи селекција на 16 дела од современата македонска книжевност кои ќе бидат преведени на 11 странски јазици (полски, српски, руски, германски, словенечки, украински, хрватски, француски, бугарски, црногорски, албански) … Вкупно четириесет пријави од 16 земји годинава пристигнаа во Министерството за култура на […]

November 6th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

„Збор за зборот“ заедничка книга на тројца поети

Zbor za zborot - Daniela i Go...

Во заедничкото дело на тројцата автори застапени се шеесет песни, во кои се говори за мноштво теми… Во мултимедијалниот културен центар „Матица екслузив„ од Скопје, на шести ноември (четврток) 2014 година ќе се одржи промоција на поетската книга „Збор за зборот“ од Златко Жоглев, Даниела Трајковска и Гордана Стојаноска. Во заедничкото дело на тројцата автори […]

November 5th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

„Годишни времиња“ прв роман на Јулијана Величковска

godisni_vreminja_julijana_velickovska

Јулијана Величковска  на македонската публика досега и’ беше позната како поет, а „Годишни времиња“ е нејзино прозно првенче. Во издание на „ПНВ Публикации” од Скопје од печат излезе романот „Годишни времиња” од Јулијана Величковска. Поетот и критичар, Душко Крстевски, во својот осврт кон првенчето на Величковска напиша: „Романот ме асоцира на албумот ’Тен‘ од групата […]

November 5th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

„Биографија“ – избор од поезијата на Гане Тодоровски

gane_todorovski_biografija

Со публикувањето на ова дело, во кое се застапени 85 песни, издавачот ја одбележува 85-годишнината од раѓањето на големиот македонски поет, научник и општественик. Во издание на „Матица македонска“ од Скопје излезе од печат избор од поезијата на академик Гане Тодоровски под наслов „Биографија“. Изборот на песните го направи поетот и литературен критичар,Раде Силјан, кој […]

November 5th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Раскази од Клеменс Ј.Зец објавени на македонски јазик

Klemens-Zec---Ljubovta-vo-vremeto-na-Deteto-od-Malshtet

Освен книгата раскази „Љубовта во време на Детето од Малштет“, за која во 2011 година ја добил наградата на Саемот на книгата во Лајпциг, Зец има објавено три романи и една книга поезија. Со поддршка на преведувачката мрежа ТРАДУКИ, во превод од германски на Елизабета Линднер, Блесок ја објави книгата раскази на Клеменс Ј. Зец, […]

November 5th, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Промоција на книгата „Историја на Чешка“

istorija_na_ceska

„Историја на Чешка“ е објавена деновиве, во издание на „Македоника литера“ и на „Македонска реч“ од Скопје. Во неа е опфатена интегралната историја на Чешка: од праисторијата па до 2013 година. Утре (вторник, 4 декември 2014), со почеток во 12 часот, во киносалата „Фросина“ во Младинскиот културен центар во Скопје, ќе биде промовирана „Историја на […]

November 3rd, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Македонски поети на книжевен фестивал во Риека

od_eden_do_drug_breg_dvojazicno

Фестивалот е со меѓународен предзнак, а организатори се Валерио Орлиќ, Ерние Гиганте Дешковиќ и Васил Тоциновски.   На меѓународниот книжевен фестивал „Денови на пријателите на книгата“ што ќе се одржи од 6 – 9 ноември во Риека, Хрватска ќеучествуваат македонските поети: Мерсиха Исмајлоска, Петко Шипинкаровски и Марина Мијаковска. На 6 ноември, во 19:10 часот ќе […]

November 3rd, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

Објавена „Историја на Чешка“ на македонски јазик

istorija_na_ceska

Во книгата е опфатена интегралната историја на Чешка: од праисторијата па до 2013 година. Презентирани се шеснаесет периоди од историјата на Чешка, а на крајот се објавени и неколку прилози: географски карти, хронологија на поважните настани, список на владетели и државници низ историјата, како и на претседатели на влади. Во издание на „Македоника литера“ и […]

November 2nd, 2014 | Posted in Литература,Настани,Топ Вести | Read More »

UA-20274170-1