Home » Став You are browsing entries filed in “Став”

Искра Донева: Визијата за мојата иднина, саканите луѓе и креативноста се мојот кременит камен

iskra_doneva1 (rivatna_arhiva, pfoto by Nake Batev)

Таа е вистинска искра – во неверојатна симбиоза со своето име. Подвижник и посветен проследувач на литературните случувања и автор на неколку хаику збирки („Кој ќе ги згрее птиците“„Скакулче игра плочка“, „Татко“, и „Лазарополски хаикуа“). Прва го претставува древниот јапонски жанр хаига кај нас, а освен на литературата, преку здружението „Нова Искра“, посветена е и […]

February 3rd, 2014 | Posted in Литература,Став,Топ Вести | Read More »

Војо Стојановски: И да се направат две исти дела – линииите на дрвото ќе бидат различни

vojo-pokrivanje_na_deteto_isus

Војо Стојановски е машински инженер, но и креативец кој своите дела ги изработува од дрво, а за нив има добиено и неколку награди и признанија. Резбите и фигурите освен естетска, понекогаш имаат и практична примена. За cooltura.mk тој говори за инспирацијата, за начинот и за времето на изработка на делата. Од каде желбата да работите […]

January 20th, 2014 | Posted in Настани,Став,Топ Вести | Read More »

Сара Цветановска: За да се игра со сенки потребни се само желба и имагинација

sara_cvetanovska_senki_i_oblaci.1jpg

Сара Цветановска е искрен вљубеник во искрено убавите нешта како што е театарот на сенки. Таа заедно со своите колеги од Здружението „Сенки и облаци“ е едeн од „виновниците“ за создавање на првиот интернационален детски фестивал на театар на сенки „Сонот на облачето“ коj од 2-4 декември ќе се одржи во МКЦ (Кино Фросина). Сара, […]

December 2nd, 2013 | Posted in Настани,Став,Театар/Филм,Топ Вести | Read More »

Андријана Андреева: Стим-панкот e естетика, но и оптимистички поглед на иднината!

andrijana_andreeva

Андријана Андреева (Ани Соро)  е индивидуалец, креативец, редок промислувач на животот, a за своите парчиња накит вели дека се нејзини внатрешни монолози. Љубовта кон уметноста ја носи најпрвин до филигранот, а преку него и до стим-панкот (steampunk). Новиот бран ја освојува креативната маса низ светот во сите уметнички облици, а Андреева неговото доаѓање го најавува […]

November 18th, 2013 | Posted in Став,Топ Вести | Read More »

Крис Делисо: Македонскиот туризам добро се развива

Chris-Deliso

Американскиот писател експерт за византиска уметност Крис Делисо, автор на книгата „Скриена Македонија“, чии текстови се објавувани од Би-би-си, Лонли Планет и повеќе американски изданија, во интервју за МИА вели дека македонскиот туризам добро се развива. Лонли Планет неодамна ја прогласи Македонија за една од десетте најдобри туристички дестинации во светот, и Делисо вели дека […]

November 14th, 2013 | Posted in Настани,Став,Топ Вести | Read More »

Василка Димитровска: Да не се пречекори науката за да се создадат митови за нацијата

vasilka_dimitrovska

Василка Димитровска e магистер по археологија, докторант по праисториска археологија, блогер, туристички водич, добитник на награда за промоција на Македонија и основач на Хаемус – центарот за научни истражувања и промоција на културата. Со Димитровска разговаравме за сферите во кои професионално е инволвирана и за кои не се двоуми јасно да го искаже својот став. […]

November 4th, 2013 | Posted in Археологија,Настани,Наука,Став,Топ Вести | Read More »

Иван Антоновски: Човекот има потреба од убавото, а со тоа и од уметноста

ivan_antonovski

 Иван Антоновски (1990) е поет, есеист, публицист, преведувач и антологичар. Автор е на десетина поетски книги за кои е добитник и на бројни награди и признанија. Тој е еден од најактивните млади книжевници кај нас, најмлад член на Друштвото на писатели на Македонија, учесник на бројни книжевни и поетски манифестации. Антоновски беше дел од групата […]

October 29th, 2013 | Posted in Литература,Став,Топ Вести | Read More »

Георги Барбаровски: Кон изложбата на Ниче Василев

Nice Vasilev - portret

Георги Барбаровски:  Слика бликната во структурата на боите (Кон изложбата Ниче Василев во галеријата на Тутунска банка во Скопје, отворена вчера – вторник, 15 октомври 2013). Ниче Василев е роден 1948 во Дабиље, Струмичко. Академија за ликвна уметност завршил во Варшава 1978 година, кај професор Ludwik Maciag. Во 1972//72 студирал и на Академијата за применета уметност во Софија, Бугарија. […]

October 16th, 2013 | Posted in Настани,Став,Топ Вести,Уметност | Read More »

Зоран Попоски: Ме фасцинира градот какo лабораторија за креативно истражување

photo by Wong Kai Yu

Зоран Попоски  е мултидисциплинарен уметник и истражувач со повеќе од 60 меѓународни самостојни и групни изложби во Берлин, Париз, Њујорк, итн. Во моментов живее и работи во Хонг Конг, а неговите дела и понатаму патуваат ширум светот. Последното што како најактуелно дојде до нас, а е дел од Вашите редовни претставувања на светските уметнички сцени, […]

October 7th, 2013 | Posted in Настани,Став,Топ Вести,Уметност | Read More »

Лабина Митевска: Чив е срамот?

labina manaki otvoranje

За вештачки испровоцираниот и неоснован скандал окулу македонскиот кандидат за Оскар и одлуката на комисијата и јавните прозивања… Jавно прашувате, па јавно да ви одговорам. Моето мислење и основен критериум по кој се раководоев при донесувањето на одлуката е дека ниту еден од двата понудени филма не би имале шанса во трката за Оскари затоа […]

September 23rd, 2013 | Posted in Настани,Став,Топ Вести | Read More »

UA-20274170-1