Home » Наука You are browsing entries filed in “Наука”

Форумот на словенските култури одбележува 10 години постоење

forum na slovenski kulturi 2

Во рамки на Форумот се реализира проектот „Сто словенски романи“, во кој учествуваат пет држави (Македонија, Србија, Словенија, Словачка и Русија) и досега се преведени 42 книги. Секоја од земјите има список со десет автори кои ќе ги преведува. Оваа година со поддршка од Министерството за култура издавачката куќа „Слово“ го преведе и го отпечати […]

November 7th, 2014 | Posted in Настани,Наука,Топ Вести | Read More »

Во МАНУ се одржува научна конференција за популарната култура

konferencija_popular_culture_logo1

Конференцијата е посветена на одбележувањето на јубилејните педесет години од основањето на Центарот за современи културолошки студии на Универзитетот во Бирмингем, Велика Британија. Во организација на Институтот за македонска литература при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и на Културолошките студии во книжевноста при истата установа на 3 и 4 ноември 2014 година во […]

November 3rd, 2014 | Posted in Настани,Наука,Топ Вести | Read More »

Нови наоди на локалитетот Црквиште – Кумановско

kanceska_milevska_lokalitet_crkviste

Поради својата местоположба и инфраструктура, сметам дека локалитетот Црквиште нуди извонредна можност за развој на културниот туризам, ако се земе во предвид дека во близина се наоѓа и локалитетот Кокино, истакна министерката за култура која потсети дека во рамките на минатогодишните истражувања на локалитетот целосно беа откриени контурите на големата ранохристијанска базилика, која спаѓа во […]

October 29th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Истражувања на археолошкиот локалитет Мрдаја на брегот од Дојранското Езеро

lokalitet_mrdaja_dojransko_ezero1

Археолошките активности се одвиваат во континуитет, трета година по ред, и се поддржани од Министерството за култура на Република Македонија. Во тек се истражувањата на археолошкиот локалитет Мрдаја, на брегот од Дојранското Езеро, кој беше откриен во 2012 година при градежните работи за проширување на градската плажа во Стар Дојран. Носител на проектот е  НУ […]

October 28th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Нова поставка „Македонците бегалци во Втората светска војна и граѓанската војна во Грција 1940 – 1949″

muzej begalci 3

Нова музејска поставка во Музеј на Македонија „Македонците бегалци во Втората светска војна и граѓанската војна во Грција 1940 – 1949″… Во Музејот на Македонија денеска беше промовирана новата музејска поставка „Македонците бегалци во Втората светска војна и граѓанската војна во Грција 1940 – 1949″. На 400 квадратни метри претставена е една нова потресна аудио-возуелна […]

October 25th, 2014 | Posted in Настани,Наука,Топ Вести | Read More »

Античките мозаици од Равена во Археолошкиот музеј

07mozaici Ravena oktomvri 2014

Пред македонската јавност за прв пат се изложени 25 избрани мозаици од вкупната колекција од 60 мозаици, кои се светско културно наследство и се заштитени од УНЕСКО … Колекцијата е изработена во почетокот на 50-тите години од 20 век, а делата се идентични копии на оригиналите кои и денес се неразделив дел од монументалните градби […]

October 25th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Конзервација на црквата „Св. Богородица Заумска“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Со оглед на статусот на објектот, проектите кои се однесуваат на неговата непосредна заштита се вклучени во Програмата на Владата на Република Македонија и се реализираат етапно… Во тек е изработката на Елаборатот за ревалоризација на споменичната целина на манастирскиот комплекс „Свети Богородица Захумска“, како и изработката на проекти за заштитно-конзерваторски основи, активности предвидени со […]

October 20th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

(фото) Отворен објектот на новиот Археолошки музеј на Македонија

arheoloski  01aa otvaranje

По повеќе од 30 години, Македонија со новиот Археолошки музеј го доби најсовремен музејски простор за соодветно чување и презентација на богатото движно културно наследство кое е потврда на цивилизацискиот континуитет на нашите простори … Премиерот Груевски во своето обраќање пред присутните, меѓу кои и претседателот на државата Ѓорге Иванов, министри, пратеници, претставници на акдемската […]

October 19th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Се отвора новиот Археолошки музеј

arheoloshki muzej nokje 1

Промоцијата на новиот репрезентативен објект на Археолошкиот музеј на Македонија закажана е за 18 октомври … По повеќе од 30 години, Република Македонија ќе добие најсовремен музејски простор за соодветно чување и презентација на богатото движно културно наследство кое е потврда на милениумскиот цивилизациски континуитет на нашите простори. Во новиот репрезентативен објект на Археолошкиот музеј […]

October 18th, 2014 | Posted in Археологија,Настани,Топ Вести | Read More »

Отворање на манифестацијата „Денови на Јустинијан I“

Justinijan Prvi

Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска (17 октомври 2014 година) во 11:00 часот во објектот „Порта Македонија“ ќе се обрати на свеченото отворање на Mеѓународниот научен симпозиум „Денови на Јустинијан I“.   Mеѓународниот научен симпозиум, кој годинава го има своето второ издание, e во организација на Универзитетот „Евро-Балкан“ и Универзитетот во Болоња, а се реализира […]

October 17th, 2014 | Posted in Настани,Наука,Топ Вести | Read More »

UA-20274170-1