|

Концерт на полскиот клезмери бенд „Жешов“

Песните што ги изведеуваат музичарите се традиционални клезмерски мелодии на источно – европските Ашкенази, аранжирани на начин да содржат традиционални и соврмени елементи.

memorijalen-centar-evrei-makedonija(copy)

На 10 ноември 2014 година во Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија, со почеток во 18.30 часот, ќе настапи полскиот клезмери бенд „ЖЕШОВ“.

Групата „ЖЕШОВ“ во состав: Јацек Анишек – кларинет, Матеуш Хмиел – кларинет, саксофон, Дариуш Кот – хармоника, Војчех Јајуга – контрабас, Камил Шчиак- перкусионистички инструменти, Катажина Блат- вокал, е основана како дел од одржуваната изложба посветена на работата на Бруно Шулц во галеријата на уметност во 2004 година во Жешов.

Групата има одржано преку 300 концерти во Полска, Европа и на други континенти.
Оваа група има учествувано на многу натпревари и фестивали, како на пример: Фестивалот „Сингерова Варшава” (2007, 2008), фестивалот „Клезмерска музика и традиција” (2006, 2007, 2008), фестивалот „Инспирациите на Казимиеж” во Казимиеж Долни, „Средба со еврејската култура” (2007) во Лоѓ и мултикултурниот фестивал „Галиција” (2007).

Short URL: http://arhiva.cooltura.mk/?p=56430

Posted by on Nov 8 2014. Filed under Музика, Настани, Топ Вести. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

UA-20274170-1