|

КУД “Дримкол” со бројни активности во Азербејџан

КУД “Дримкол” ја посетија најголемата винарија Аз Граната, во Агсу – Азербејџан. Со концерт на ансамблот свечено беше пуштена новата линија на вино од калинка, единствено во Кавказкиот регион.

drimkol vevcani 02

КУД “Дримкол” беше пречекано од првиот човек на винаријата г-дин Вугар Михаилов, познат бизнисмен во Азербејџан кој остана воодушевен од фолклорот на Македонија и изрази желба за посета на Вевчани и Македонија.

Во попладневните часови свечено беа доделени сертификати на сите членови на КУД “Дримкол” од страна на градоначалникот на Аксу на свеченоста која се организираше во Музејот на Агсу каде што предавање за Македонското културно наследство одржа проф. Д-р Рубин Земон, а беа приказани и двата етнолошки филмови: “Раѓање, живот и смрт” на Рубин Земон и “Писание” на Владимир Јаневски.

drimkol vevcani 01

Организаторот на деновите на Македонското културно наследство, организацијата “Мираз” предводена од проф. Д-р Фариз Халили изрази големо задоволство од реализацијата на оваа манифестација и најавија продлабочување на односите помеѓу двете држави на културен план во иднина.

Short URL: http://arhiva.cooltura.mk/?p=56514

Posted by on Nov 12 2014. Filed under Музика, Настани, Топ Вести. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

UA-20274170-1